In een onderzoek van Harvard zijn 724 mannen levenslang bestudeerd om gegevens te verzamelen over hun werk, thuissituatie en gezondheid. Het onderzoek is gestart in 1938, en het loopt na meer dan 75 jaar nog steeds – een buitengewoon zeldzaam lange duur voor wetenschappelijk onderzoek. De mannen zijn van diverse sociale afkomst. Er werden hen vragen gesteld, ze werden gefilmd, hersenonderzoek werd afgenomen en hun bloed werd onderzocht, jaar in jaar uit.
Het is het meest grootschalige onderzoek naar gelukkig leven dat ooit is uitgevoerd. Het onderzoek is al toe aan zijn derde onderzoeksleider, professor Robert Waldinger, die in de onderstaande presentatie fascinerend vertelt over het onderzoek en welke drie belangrijke levenslessen je eruit kunt halen. Het maakt erg duidelijk waar een gelukkig leven vandaan komt.
https://www.youtube.com/watch?v=q-7zAkwAOYg
Drie lessen over geluk
Geen geduld om de TED lezing te volgen? Het onderzoek leidt tot de volgende hoofdconclusie: Goede relaties houden ons gezonder en gelukkiger, gedurende langere tijd.
Goede relaties zorgen voor meer geluk en gezondheid
Deze hoofdconclusie is afgeleid uit drie lessen uit het onderzoek:
- Sociale verbindingen zijn goed voor ons. Niet zelfverkozen eenzaamheid leidt tot een daling van geluk, van gezondheid en tot een korter leven
- Het gaat niet om het aantal relaties, het gaat om de kwaliteit van relaties, om de vraag of je op een ander kan rekenen. Op basis van de kwaliteit van relaties van een 50-jarige bleek dienst gezondheid op 80-jarige leeftijd voorspelbaar. Bij mensen die kwalitatief goede relaties hadden werd fysiek ongemak en pijn geen emotionele pijn. Zij bleven positief, in tegenstelling tot mensen zonder goede relaties.
- Goede relaties beschermen niet alleen ons lichaam, ook onze hersenen: deze mensen hadden meetbaar een scherper geheugen.
Waarom zo moeilijk?
Toch streven veel mensen, voor hun levensgeluk naar zaken als rijkdom, beroemd zijn en hard werken. Terwijl we weten dat geld niet gelukkig maakt en beroemd zijn en (te) hard werken ons geluk alleen maar negatief beïnvloeden.
Relaties zijn minder sexy en niet instant verkrijgbaar. Relaties vragen inzet, zijn hard werken en zijn nooit klaar. We weten wat ons te doen staat!